Mioveni 8 mai, eveniment de Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

Loading

 Duminică, 8 mai, de la ora 17.00, Centrul Cultural Mioveni în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, alături de Primăria orașului Mioveni vor organiza o paradă a portului popular românesc în cadrul manifestării dedicate Zilei Naționale a Portului Tradițional, eveniment aflat deja la a șasea ediție.

 Portul popular românesc se constituie unitar în spațiul carpato-danubiano-pontic și se scrie ca o coordonată importantă în tabloul general al unității culturale a românilor de pretutindeni.

 Costumul popular de pe tot cuprinsul ţării se caracterizează prin folosirea cu preponderenţă a culorii albe, ca fond, fiind confecţionat din in, cânepă sau bumbac şi prezentând motive caracteristice, în forme geometrice sau de inspiraţie agrară. Dintre simbolurile cusute sau ţesute pe pânză, se remarcă soarele şi stelele, Pământul şi Cerul, multe flori, un loc aparte ocupându-l simbolul crucii ornat şi stilizat în foarte multe forme, dar şi al altor simboluri religioase, precum: peştele, crucea bizantină, scara vieţii, viţa-de-vie, spicul de grâu, strugurele, păunul etc.

 Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 9 mai 2021, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.

 La evenimentul de la Mioveni au participat şi reprezentanții Ansamblului “Doina Bascovului“ din cadrul Casei de Cultura „Adriana Trandafir” Bascov. Îmbrăcați in costume populare tradiționale, ei au defilat prin faţa mulțimii prezente, iar la final au prezentat un frumos program de dansuri populare marca “Doina Bascovului“.

 Felicităm organizatorii pentru că au știu să păstreze cu sfințenie ce este mai sfânt pentru noi, limba și portul tradițional.